31 Aralık 2009 Perşembe

2009'un literatüre geçen kavramları



2009 yılında pek çok kavramla karşılaştık. ilk duyulduğunda kulağa garip gelen ama zamanla günlük hayatta çokça karşımıza çıkan o kavramları sizin için derledik.




- "Silah değil boru bunlar" : Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ düzenlediği basın toplantısında boş bir lav silahı basının karşısına çıkmış ve Ergenekon soruşturması çerçevesinde Poyrazköy'de bulunan silahlar için "boru" yorumunda bulunmuştu.
- "One minute" : Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı panelde moderatörün taraflı tutumuna müdahale ederken kullandığı "One minute" sözü hafızalara kazındı.
- "Ha...tir": Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir son KCK operasyonlarına tepkisini dile getirirken kullandığı bu söz ile eleştirilere hedef oldu.
- "Islak imza": İrtica ile mücadele eylem planı "ıslak imza" tartışması ile aylarca gündeme kaldı.
- "Asimetrik Psikolojik Harekat": Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un her basın toplantısında TSK'ya yönelik eleştirileri bu sözlerle nitelemesi 2009'un önemli argümanları arasında yer aldı.
- "Korsan Kararname": Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki tayin listesine son dakikada müdahale edildi. Üye Ali Suat Ertosun, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla davaya bakan 2 hâkimin yerlerinin değiştirilmesini istedi. Bunun üzerine görüşmeler kilitlendi. Yaz kararnamesi, ertelendi. Kriz 21 gün sonra sona erdi. Hadise literatüre korsan kararname sözleri ile geçti.
- "Fırsat eğitimi": Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Koçyiğitler Piyade Taburu'nda Teğmen Mehmet Tümer'in ceza olarak bir askeri eline tutuşturduğu pimi çekilmiş bombanın patlaması sonucu 4 asker şehit oldu. Teğmen Tümer, savunmasında olayı "Fırsat eğitimi" sözleri ile savundu.
- "Teğet geçti": Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın ekonomik krizle ilgili kullandığı "teğet geçti" ifadesi de uzun süre konuşuldu.
- "Demokratik açılım": 2009'un en çok tartışılan kavramlarından biri demokratik açılım oldu.
- "Kozmik oda": Seferberlik Tetkik Kurulunda yapılan arama Türkiye'nin siyasi hafızasına "kozmik oda" diye bir tabir de kazandırdı.
- "Bizim mahkeme": Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un internete düşen ses kaydında İstanbul 12. ve 14. mahkeme için kullandığı "o mahkemeler bizden" sözü 2009'un önemli notları arasındaydı.
- "Ölüm kuyuları": Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma çerçevesinde yapılan kazılar "ölüm kuyuları" kavramını literatüre kazandırdı.


Kaynak : zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

-----------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------