29 Aralık 2009 Salı

Bilişimde en çok aranan pozisyonlar







Bilişimde en çok aranan pozisyonlar
* İş geliştirme, CRM uzmanı, E-Commerce uzmanı
* Yazılım Mühendisi,uzman Yazılım Mühendisi (Özellikle JAVA/C++ deneyimi olan)
* Ar-Ge departmanlarında; Sofware tasarım, Hardware tasarım uzmanları
* IT Security, UNIX Admin, SAP, ABAP
* Network Mühendisleri
* Veri tabanı uzmanı/yöneticisi
* İnternet ve Mobil uygulamalar uzmanı, iş uygulamaları uzmanı, test uzmanı
* İş analisti
* Proje yönetmeni
* Veri sistemleri ve uygulamaları uzmanı
* Destek elemanları (MYO mezunları)
* Müşteri yöneticisi

 İÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sertbaş, yurtdışında bilişim sektöründe kariyer yapanlar için lisanüstü eğitimin kişilerin uzmanlıkları için bir yatırım olarak görüldüğünü ve sektörde birçok önemli pozisyon için tercih edildiklerine değinirken şirketlerin de çalışanlarını yüksek lisans için teşvik ettiklerini söylüyor. Ancak Türkiye'de kariyerine yüksek lisans veya doktora eğitiminden sonra başlamış bir mühendisin bazı pozisyonlar için geç kalmış olarak görülebildiğini belirterek şöyle devam ediyor: “Bilişimde önemli pozisyonlara gelmiş kişilerin de çoğunlukla uzmanlık eğitimlerini sürdüren kişilerden oluştuğu inkar edilemez.”





TNS Türkiye tarafından online olarak gerçekleştirilen “İnsan Kaynakları Yönetiminde Ekonomik Kriz Önlemleri Araştırması” sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 62'si işe alımlarını durduruyor.

Bu durumun aksine bilişim sektöründeki eleman arayışı hızla artıyor. Firmalar, kendini birçok alanda geliştirmiş tecrübeli eleman tercih ederken, başta yazılım uzmanı olmak üzere veri tabanı uzmanı, proje yönetmeni ve iş analisti arayışlarını artırıyor.

Sektörde veri giriş personelinden yazılım uzmanlığına dek uzanan geniş yelpazede 50'ye yakın meslek var. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de geniş ihtiyaç duyulan ve meslek piramidinin en üst seviyelerinde yer alan yazılım uzmanlığı ve telekom mühendisliği oldukça rağbet görüyor. Ayrıca Türkiye'deki güçlü gelişime paralel olarak sağlık teknolojileri konusundaki uzmanlara da ciddi anlamda ilgi var.

HP'DE UZMAN ARAYIŞI DEVAM EDİYOR

HP firmasının İK Direktörü Adnan Erdoğmuş teknik alandaki belli konularda ve uzmanlık gerekenlerinde aday bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor. Erdoğmuş, pazarlama ve satışın yaninda sap, network gibi birtakım teknik alanların rağbet gördüğünü, yakın gelecekte ise teknoloji danışmanı, çözüm mimarı, satış danışmanlığı ve yazılım geliştirme gibi mesleklerin ön plana çıkacağını iddia ediyor. 2010'da yaklaşık 60 civarında kişi istihdam etmeyi planlayan HP firması; ağırlıklı olarak satış, iş geliştirme, teknoloji uzmanlığı ve danışmanlığı rollerindeki eleman açığını kapatmayı planlıyor.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sertbaş, yurtdışında bilişim sektöründe kariyer yapanlar için lisansüstü eğitimin kişilerin uzmanlıkları için bir yatırım olarak görüldüğünü ve sektörde birçok önemli pozisyon için tercih edildiklerine değinirken şirketlerin de çalışanlarını yüksek lisans için teşvik ettiklerini söylüyor. Ancak Türkiye'de kariyerine yüksek lisans veya doktora eğitiminden sonra başlamış bir bilgisayar mühendisi bazı pozisyonlar için geç kalmış olarak görülebildiğini belirterek şöyle devam ediyor: “Bilişim firmasından yükselen ve önemli pozisyonlara gelmiş kişilerin de çoğunlukla uzmanlık eğitimlerini sürdüren kişilerden oluştuğu inkâr edilemez.”

TEK ALANDA UZMANLIK YETMİYOR

Bilge Adam Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Fırat, son dönemlerde bilgisayar teknolojileri alanında; sistem ve ağ uzmanlığı ve yazılım ve veritabanı uzmanlığı, dijital tasarım alanında web ve grafik tasarımcılığı ve teknik çizim ve 3D uzmanlığı ve bilgisayarda işletme/muhasebe alanında ise bilgisayarlı muhasebe ve SAP finans uzmanlığı eğitimlerine ilginin yoğun olduğunu belirtiyor. “İleriki dönemlerde Bilgi Uzmanı (Power User) adında her sektördeki firmaların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak uzmanlar yetiştirecek kariyer eğitimi planlıyoruz” bilgisini veriyor Fırat.

TEKNİK ROLLERDE İSTİHDAM SIKINTISI
Microsoft Türkiye İK Müdürü Esra Gaon sektörde nitelikli personel sıkıntısı olduğunu onaylıyor. “Sektör genelinde hem beşeri ilişkileri, hem İngilizce bilgi düzeyi yüksek olması beklenen danışmanlık, proje yöneticiliği, sistem mühendisliği gibi teknik rollerde bir istihdam sıkıntısı var. Benzer şekilde internet ve tüketici servisleri bölümümüzdeki çevrimiçi hizmetler kısmen yeni bir alan olduğu için, bu alanda, çevrimiçi yayıncılık ve reklamcılığı bilen, satış ve pazarlama yetkinlikleri taşıyan kişiler bulmak zor olabiliyor” yorumunu yapıyor. Firma, 2010'da kıdemli danışman, teknik müşteri yöneticisi, iş ortakları satış müdürü, satış çözüm yöneticisi gibi pozisyonlarda eleman alacak
İnsan kaynağı açığı % 45'e varıyor
TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, “2010'da karşımıza çıkacak IT sektöründe 100 bin kişilik açık var” diyor
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Turgut Gürsoy, sektörünün yetişmiş işgücüne çok yoğun olarak ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Uluslararası Çalışma Organizasyonu (ILO) rakamlarına göre Türkiye'de toplam istihdamın binde 5'i seviyesinde bulunan bilgi teknolojileri istihdamı, Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yüzde 3.9 düzeyinde. Bu rakamları değerlendiren Gürsoy, “Türkiye'de ne boyutta istihdam yaratabileceğimizin en kesin kanıtları olarak önümüzde duruyor. Üstelik de yapılan araştırmalar, bilişim sektöründe bir kişi için istihdam yaratmanın 5 bin dolar civarında bir yatırım gerektirdiğini ortaya koyuyor. Diğer sektörlerde ise bu rakam 30 bin ile 50 bin dolar arasında değişebiliyor.

Bu noktada kaliteli bilişim eğitiminin ne kadar büyük önem taşıdığını kesin ve net hatlarla bir kez daha görebiliyoruz” diyor. Bugün Türkiye'de yaklaşık 120 bin kişi bilgi teknolojileri ile ilgili bir pozisyonda görev alıyor. Önümüzdeki yıl için de bilişimde en az 100 bin kişilik bir ihtiyaç söz konusu. Gürsoy, bu rakamın yıllar itibarıyla yükseleceğini söylüyor.

DEVLETE ÖNEMLİ İŞ DÜŞÜYOR
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre her şirketin bir web sitesi olması gerektiği belirten Gürsoy, “TOBB verilerine göre Türkiye'de şu anda 1.3 milyonun üzerinde şirket olduğu biliniyor ve bunların sadece 130 bininin web sitesi var. Eğer devlet bu kanunun üzerine yoğunlaşırsa zaten var olan web tasarımcısı ihtiyacını ciddi şekilde arttıracak” diyor.
Yazılım test uzmanı bulmakta zorlanılıyor
En zor bulunan pozisyonlar aynı zamanda en çok aranan pozisyonlar. Bunlar da şöyle sıralanıyor: Yazılım Test Uzmanı, İş Zekâsı Uzmanı, Web Yazılım Uzmanı, Web Tasarımcısı, Flash Tasarımcısı, Web Master, Animasyon Tasarımcı (2D / 3D), Sistem Yöneticisi, Veritabanı Yöneticisi, Bilgi İşlem Destek Teknisyeni, Yazılım Geliştirme Uzmanı ve İş Analisti.


Kaynak : http://www.ekotrent.com/haber/20091229/Bu-sektorde-eleman-sikintisi-var.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

-----------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------