31 Ekim 2009 Cumartesi

Liberalizm ve Kapitalizm Üzerine...




Liberalizm ve kapitalizm üzerine küçük ama güzel bir alıntı...

"Kapitalizm, sermayeye dayalı bir sistemdir. Tüketimi ve israfı esas alır. Lüks ve sefahati terviç eder (destekler). Ayakta kalabilmesi için bu şarttır.
Liberalizm, kapitalizme dahildir. Liberalizm, iktasadi hayata devlet müdahalesinin şiddetle karşısında olan bir doktrindir. Fert hür teşebbüsü sonuna kadar kullanmalı ve devlet müdahalesi en asgari seviyeye indirilmelidir, der."

Enginliğimizle Bizim Dünyamız sy 198, 199
M.F. GÜLEN


Bu alıntı bilgiden de anlaşıldığı gibi hem kapitalizm hem de liberalizm, bizim hem geleneklerimiz hem de dinimiz açısından çok ters düşmektedir. Bizim milletimiz, daha 30-40 yıl öncesine gittiğimizde tüpü, ekmeği, akaryakıtı karneyle alıyordu. Kapitalist sistem israfı esas alıyor. Bu da bizim değerlerimize ters düşüyor. Daha birkaç gün önce bir mağaza açılışı oldu herkesler orda. Millet ihtiyaç olsun olmasın alıyor. Bunun adı israftır.

Tüketim gırla. Lüks ve aşırı rahat yaşama hırsı gençlerin beynini kemirmekte. Bütün bunlara baktığımızda basının nedenli önemli rol oynadığını görmemek mümkün değil. İnsanlara en iyi koyun muamelesi -özellikle de akşama kadar çalışmış yorulmuş ve düşünmeye fırsat bulamayan kesim- yapma işlemini basın gerçekleştirmektedir. İnsanları her türlü provakasyona alet etmektedir.

Kanımca bizim basın organları basın özgürlüğü denen sınırı çoktan aşmışlardır. Benim ümidim gerek RTÜK gerekse de diğer denetleme organları tarafından gerekli cezaları kesmeliridir. Konu nereden nereye geldi. Hasılı kelam siz siz olun israftan, aşırı lüksten, aşırı tüketimden ve de -belki de en önemlisi- basından kendinizi koruyun.

Esen kalın.

S. Erçetin
İstanbul


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

-----------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------