18 Ekim 2009 Pazar

NFC Teknolojisi Nedir?

Image and video hosting by TinyPic

Near Field Communication - Yakın Saha İletişimi (NFC) kablosuz bir iletişim teknolojisidir. NFC, elektronik cihazlar arasında yakın mesafeli haberleşmeyi sağlar. ISO / IEC tarafından 8 Aralık 2003 tarihinde standart olarak kabul edilmiştir. 18 Mart 2004 tarihinde Nokia, Sony ve NXP tarafından NFC Forum, NFC teknolojisinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için kurulmuştur.

Teknoloji
NFC teknolojisi, cihazların birbirlerine dokunacak kadar yaklaştıkları zaman etkin olmakta, ve cihazların birbirleri ile konuşabilmelerini sağlamaktadır. Bu cihaz sahipleri için psikolojik rahatlık, kullanım kolaylığı ve de güvenlik sağlamaktadır.

Kullanım Alanları
NFC teknolojisi şu tip uygulamalar için yaygın bir şekilde kullanılacaktır: Elektronik anahtarlar (arabalar, evler, otel odaları ve garaj kapıları için) Elektronik cüzdan olarak (cep telefonlarına ve diğer mobil cihazlara entegre olarak) Elektronik biletler (uçak, otobüs, konser ve maç biletleri) Kimlik dokümanları (hüviyet bilgilerini, şirket çalışanı bilgilerini vs. içeren kartlar) Mobil ticaret (elektronik ulaşım noktaları üzerinden alışveriş amaçlı olarak)

Standartlar
NFC teknolojisi bundan önce kullanıma alınan pek çok teknolojinin aksine yüksek bir standartlaşma süreci ile ilerlemektedir. ECMA ve IEC/ISO'nun modülasyon, kodlama ve transfer hızları ve iletişim protokolleri ile ilgili standartları şöyledir: ISO/IEC 18092/ECMA-340 : Near Field Communication Interface and Protocol-1(NFCIP-1) ISO/IEC 21481/ECMA-352 : Near Field Communication Interface and Protocol-2 (NFCIP-2)

Mevcut Testler
Dünya çapında Nokia, Philips ve MasterCard tarafından pek çok kontrollü test yapılmaktadır. Testlerin genel hedefi kullanıcı tecrübelerini ve alışkanlıklarını izlemek, ve teknolojinin cep telefonlarında daha etkin biçimde uygulanması için gerekli değişiklikleri şimdiden yapmaktır. MasterCard PayPass programı bu amaç için yürütülmektedir.

Türkiye'de NFC Çalışmaları
Türkiye'de NFC alanında çalışmalarda bulunan MoPromo Teknoloji (Passerida Bilişim ve İletişim Teknolojileri) NFC destekli dijital afişler ve ödeme noktalarını Mayıs 2007'den beri Ankara ve İstanbul'da test etmektedir.

nfcturkiye.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

-----------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------